Çok Güzeller

Hamile Kalmadan Önce..

15 Temmuz 2007 Pazar


Öyle az bir zaman değildir bu. En az iki üç yıl geçmesi gerekir kişilerin birbirini tanıması ve anlaması için. Genelde anlaşmazlıkların yarıdan fazlası bu ilk iki yıl içinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yeni evlilerin yeni bir Can kararı vermeden önce birbirlerini tanımaya zaman ayırmaları gerekir. Hazırlıksız, yeterince tanımadan çocuk sahibi olmak belki de sağlıklı olarak yürüyebilecek bir evliliğe birtakım sorunlar yükleyecektir.
Hamilelik ileride de göreceğimiz gibi kadının ruhsal yaşamında fırtınalar yaratan olaylar zinciridir. Bunlardan habersiz ve bilgisiz bir baba adayı, olayları eşinin huysuzluğuna yorar. Daha hamileliğin ilk dönemiyle birlikte sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Hamilelik Başında Uygun Kiloda Olmak...

Hamilelik boyunca anne adayının en büyük yükü fazla kiloları olacaktır. Gereğinden fazla kilo alınması hem Anne hem de Can için bir çok rahatsızlığa neden olur.
Ayrıca gereğinden fazla alınmış bu kiloların doğum sonrası verilmesi oldukça güçtür ve genellikle de verilemez. Yine gerekenden az kilo alınması Can'ın gelişimini zayıflatır. Bu nedenle hamilelik öncesi ideal kiloda olunması gerekir. Bu ideal kilonun hesaplanması ekler bölümünde gösterilmiştir.
Sağdan soldan duyulan rastgele bilgilerle zayıflamaya kalkmak bedeni bazı önemli besinlerden yoksun bırakabilir. Bu eksiklik hamilelikte Can'ın gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle zayıflama kontrollü olmalıdır. Zayıflamaya başlamadan önce bir beslenme uzmanına danışmak ve onun denetiminde zayıflamak uygundur. Ayrıca zayıflarken bir egzersiz programı uygulayarak hamileliğin bedeni yıpratıcı etkilerine karşı hazırlık yapılmış olur.

Ideal kilonun hesaplanması:

Sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için hamileliğe başlarken ideal kiloda olmak gerekir. Ideal kilo kişinin kemik yapısı ve boyuna göre olması gereken kilosudur. Ideal kilosunun %10 üstünde olan kişi şişman, ideal kilonun %10 altında olan kişi zayıf kabul edilir. Şişmanların hamilelikte daha az kilo almaları gerekir.Zayıflar ise normalden daha fazla kilo alabilirler.

Kemik yapısını belirlemek:

Kemik yapısını belirlemek için bir mezura ile sol bileğinizin çevresini, kemik çıkıntılar hizasından dikkatli bir şekilde ölçün.
Ekteki tablodan kemik yapınızı belirleyin. Tabi bu arada boyunuzu da bilmeniz gerekir. Boy çıplak ayakla ve saç kabarıklığı hesaba katılmadan alınmalıdır. En uygunu bir eczanede veya sağlık kuruluşunda boy ve kilo ölçtürmektir.
Kemik yapısına ve boya göre olunması gereken ideal ağırlık tabloda gösterilmiştir. Bu kilonun %5 altı ve üstü ideal kilo sınırıdır. Örneğin 60 kglık bir ağırlık için ideal kilo sınırları 57 ile 63 arasındadır. Ideal kilosundan %10'undan fazlası olan kişilerin hamilelik öncesi ideal kilo sınırlarına düşmesi gerekir.

Can'da Sakatlığa Neden Olmamak için...

Hamilelikte zararlı olabilecek bazı alışkanlıklar vardır.
Bunların başında sigara gelir. Sigaranın hamilelikteki ve Can'daki zararları saymakla bitmez. Ilk akla gelenleri;
düşük,
erken doğum,
Can'ın gelişme gerilikleri ve
sonun erken ayrılmasıdır.
Ülkemizde son zamanlarda gençler arasında yaygınlaşmaya başlayan alkol ve uyuşturucuları da unutmamak gerekir. Bu iki grup zararlı madde de Can'da ciddi sakatlıklara neden olur.
Bazı iş kollarında çalışan kadınlar zararlı etkenlerle karşı karşıya kalırlar.
Boya ,
tekstil sanayisi ve
sağlık sektöründe çalışanlar,
sanayi bölgelerinin kirli havasını soluyanlar risk gruplarının başında gelir.
Bazı hastalıklar nedeniyle sürekli kullanılması gereken ilaçlar hamileliğin ilk aylarında Can için sorun oluşturur.. Çoğu hastalık için hamileliğin ilk dönemlerinde daha az zararlı olabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu hastalar, hastalıklarını kontrol eden hekimlere danışmalıdır. Bu hastalıklar arasında
şeker hastalığı,
sara hastalığı,
vegzema gibi cilt hastalıkları,
romatizmal hastalıklar,
kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon sayılabilir. Özellikle şeker hastalığı önemlidir. Hamilelikten önceki 2 ay boyunca şekerin çok düzenli olması gerekir.Hamileliğin başında şekerin yüksek ve kontrolsüz olması Can'da ciddi sakatlıklara yol açar.

Can İçin Riskli Hastalıklardan Korunmalı..

Can'da kesin olarak sakatlığa yol açabilen mikrobik hastalıklar şunlardır: Toksoplasmozis, Herpes virus, Kızamıkçık, Sitomegalovirus. Bu dört hastalık kısaca TORCH grubu olarak anılır.
Ilk aylarda zararlı olabilecek bulaşıcı hastalıklar ise su çiçeği, kabakulak, ağır gribal enfeksiyonlardır. Bu bulaşıcı hastalıkları geçirenlerden uzak durmak gerekir.
Bazı aşıları hamilelik öncesi olmakta yarar vardır. Eğer hastalık geçirilmemişse kızamıkçık, kabakulak ve grip aşıları yararlıdır. Risk grubundaki ana adayları Hepatit B aşısı olmalıdır. Kızamıkçık aşısından sonra en az 3 ay beklemek gerekir.
Evde beslenen kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar her zaman bu tip zararlı mikropların kaynağıdır. Bu tip hayvanları evden uzaklaştırmak, ya da onlara pek yaklaşmamak gerekir.
Çiğ köfte, çiğ sucuk, pastırma, salam yeme alışkanlıklarından vazgeçilmelidir.
Sebzeler iyice yıkanmalı ve toprağı ele bulaştırılmamalıdır. Her sebze yıkamadan sonra eller yıkanmalı ve tırnak araları fırçalanmalıdır.
Sütler kaynatılarak veya pastörize halde içilmelidir.

En ucuz tedavi korunmadır...

Sakat veya hasta doğmuş bir Can'ın bakımı hem üzüntü hem masraf demektir. En ucuz tedavi korunmadır. Hamile kalmadan önce sağlık kuruluşunuzu ya da hekiminizi belirleyin. Hamilelik dönemi en başından doğuma dek bir bütündür. Hekiminiz sizi tanıdığı ölçüde size yardımcı olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazıyı Puanla !!